Soorten schaatsen en kleding

Welke schaatsen zijn voor mijn kind geschikt?

Voor de jongste kinderen tot 10 jaar adviseren wij de ouderwetse houtjes. Waarom? De kinderen staan laag op het ijs en dit is voor de enkels minder belastend. Dit vergroot ook het plezier in het schaatsen. Zorg wel voor goede bandjes voor het onderbinden.

Als je niet aan houtjes kunt komen, dan is de kunststof uitvoering de zgn. easy gliders het beste alternatief. Neem deze niet te groot omdat anders de kunststof binders te ver uit steken en daardoor snel los gaan onder het schaatsen.

Daarna is de combi-noor een mogelijkheid. Dit is de schaats met een ijshockeyschoen erop. Deze schaats zit stevig om de enkels, waardoor de kinderen geen zere enkels krijgen en dit het plezier in het schaatsen vergroot. Kinderen in deze leeftijd zijn nog bezig met voorbereidende bochtentechniek en dit is met de combi-noor goed uit te voeren. Zijn de kinderen echter sterk genoeg in de enkels en kunnen ze zichzelf recht op de schaats houden, dan adviseren wij de noor laag of met nog meer ervaring hoog. De kinderen zijn er nu aan toe om de juiste bochtentechniek te leren. Zorg wel voor een noor met een goede stevige schoen. En vooral niet een of twee maten te groot.

De klap-schaats moet pas gekocht worden als de kinderen al een goede schaats techniek hebben. DUS NIET TE VROEG OP DE KLAP-SCHAATS. De kinderen moeten een goede zijwaartse afzet beheersen en een schaatshouding hebben waarbij NIET naar voren wordt gehangen. De kinderen moeten goed achterop kunnen zitten en, niet onbelangrijk, ze moeten beslist rechtop de schaatsen kunnen staan.

Welke kleding trek ik aan met schaatsen?

Handschoenen en hoofdbescherming (muts of haarband) is verplicht. Dit voorkomt verwondingen door vallen. Verder natuurlijk makkelijke, niet knellende warme kleding (trainingspak, joggingbroek en voor de kleinsten eventueel skikleding).
 

Zorg voor scherpe schaatsen!

Zorg dat de schaatsen goed scherp zijn! Op botte schaatsen kun je niet afzetten. Dus laat je schaatsen regelmatig (een paar keer per seizoen) slijpen. Vooral wanneer je op natuurijs hebt geschaatst, controleer dan je ijzers of ze nog wel scherp genoeg zijn en/of geen braampjes hebben. Natuurlijk is dit door een handige vader of moeder zelf te doen. Hiervoor is een eigen slijpbok met slijpsteen en afbraamsteen nodig. Deze is te koop in de winkel bij de ijsbaan.